Ter verdieping van het onderwerp zijn hieronder een aantal interessante webdocumenten weergegeven

Webdocument 1

http://controlealtdelete.nl/files/2016-04/1460027860_effecten-van-ervaren-selectiviteit-bij-politiecontroles-pdf.pdf

Annotatie

Bovenstaand webdocument is een onderzoek verricht op initiatief van Art. 1 en Radar. Het betreft een onderzoek over etnisch profileren door Politieambtenaren, en dan voornamelijk over de ervaringen van burgers en de vermoedelijke aanleiding tot etnisch profileren. Daarnaast wordt ook het probleem dat burgers vaak niet goed op de hoogte zijn van hun rechten en plichten onder de aandacht gebracht.

Webdocument 2

http://www.socialevraagstukken.nl/discriminatie-bij-de-politie-voltrekt-zich-in-xenofobisch-klimaat/

Annotatie

Bovenstaand webdocument is een betreft een onderzoek verricht door Paul Mutsaers, waarin hij de bijeffecten onder de aandacht brengt van de anti-bureaucratie van de Nederlandse politie. Een van deze bijeffecten zou het discriminatie zijn door politieambtenaren. In dit artikel probeert Paul deze onderzoeksresultaten verder te onderbouwen, nadat Hans Siebers deze onderzoeksresultaten in twijfel trok.

Webdocument 3

https://www.ieder1gelijk.nl/debatreeks-twee-kanten-van-radicalisering/

Annotatie

Bovenstaand webdocument geeft een nadere uitleg van het begrip en maatschappelijk probleem ‘etnisch profileren’. In dit artikel wordt de omvang van het probleem besproken en wordt gekeken naar mogelijke remedies.  Volgens dit artikel zou het probleem minder groot zijn als de politie een betere afspiegeling zou zijn van de samenleving.

Webdocument 4

https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/themas/discriminatie/etnisch-profileren

Annotatie

Bovenstaand webdocument is een artikel van de organisatie Amnesty. Amnesty is een organisatie die zich hard maakt tegen het etnisch profileren door politieambtenaren. In dit artikel wordt de definitie van etnisch profileren gegeven en worden tips gegeven hoe je je tegen dit probleem en machtsmisbruik van de politie kunt weren. Een erg handig artikel dus als je valt binnen de werksfeer van het etnisch profileren.

Webdocument 5

https://www.nationaleombudsman.nl/columns/2008/machtsmisbruik

Annotatie

Bovenstaand webdocument gaat over machtsmisbruik door politieagenten. De reden dat dit artikel relevant is voor het onderwerp is omdat hier een mooi voorbeeld wordt gegeven van de macht die een politieagent heeft en hoe snel en makkelijk hier misbruik van kan worden gemaakt. Het kwalijkste aan het misbruik van deze macht is dat het mensenwerk blijft en dat ook wanneer een politieagent in zijn privésfeer een conflict krijgt, deze macht gebruikt kan worden.

Webdocument 6

http://delangemars.nl/2015/06/02/kom-in-actie-en-doe-aangifte-van-machtsmisbruik-door-overheid/

Annotatie

Bovenstaand webdocument gaat wederom over machtsmisbruik door overheidsfunctionarissen. In dit artikel wordt opgeroepen om aangiften te doen in geval van machtsmisbruik, maar wordt ook een belangrijk knelpunt genoemd. Vaak weigeren agenten om een dergelijke aangiften in behandeling te nemen, omdat het bijvoorbeeld een collega betreft. Ook voor dit probleem wordt een oplossing gegeven voor dit probleem.

Webdocument 7

https://www.politieacademie.nl/kennisenonderzoek/kennis/mediatheek/pdf/89936.pdf

Annotatie

Bovenstaand webdocument bekritiseerd de wetenschap die we op dit moment hebben over etnisch profileren door politie in Nederland. De tot nu toe verrichte onderzoeken zouden niet onlosmakelijk hebben vastgesteld dat etnisch profileren daadwerkelijk voorkomt. Wel zou komen zijn vast te staan dat het vermoeden van burgers dat etnisch profileren voorkomt, grote invloed heeft op het beeld dat burgers hebben van de politie.

Webdocument 8

http://nos.nl/op3/artikel/2108387-is-etnisch-profileren-af-te-leren.html

Annotatie

In bovenstaand webdocument wordt een brede uitleg gegeven over etnisch profileren. Niet alleen wordt het probleem besproken, ook komen de oorzaken en het vraagstuk wat er aan te doen is uitgebreid naar voren. Duidelijk is dat het voorkomt, maar veel belangrijker is een mogelijke oplossing voor het probleem. In dit artikel komt een goed beeld van de achtergrond naar voren en wordt gekeken naar oplossingen die tot nu toe niet hebben geholpen. Naast de Nederlandse oplossingen komt er ook een onderzoek uit Engeland en Spanje aan bod. Uit dit onderzoek zou gebleken zijn dat etnisch profileren voornamelijk leidt tot onterechte staande houdingen. Dit voorspelt dus niet veel goeds voor de Nederlandse politie.

Webdocument 9

http://www.burojansen.nl/observant/discrimineert-de-politie/

Annotatie

Bovenstaand webdocument gaat over de vraag of de politie in Nederland discrimineert. In dit artikelen worden veel cijfers besproken over discriminatie in Nederland. Allereerst wordt er dieper in gegaan op de houding van de politie ten opzichte van vragen die gesteld worden over discriminatie. Eigenlijk komt het erop neer dat er heel weinig mee wordt gedaan. Cijfers zijn er niet, en om die reden wordt het probleem niet erkend. Als de politie geen gegevens kan verstrekken, moet er gewerkt worden met cijfers die er wel zijn. Een opmerkelijk beeld komt naar voren. Duidelijk is dat het een probleem is wat sterk aanwezig is in de Nederlandse samenleving, maar waar tot voorkort heel weinig aandacht aan werd besteed. In ieder geval kan gesteld worden dat het probleem op dit moment, duidelijker naar voren komt dan ooit. Ook in dit geval met invloed van de ‘mobiele’ generatie. Naast het probleem dat discriminatie daadwerkelijk voorkomt, is het probleem misschien groter dat klachten in heel veel gevallen ongegrond worden verklaard, zonder dat de kwestie goed is onderzocht.

Webdocument 10

http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/10/politie-controleert-allochtonen-vaak-onterecht-dit-zeggen-politiecijfers-372439/

Annotatie

Bovenstaand webdocument gaat specifiek over politiecontroles waarbij agente zelf selecteren wie ze controleren. Wederom komt er een beeld naar voren waarin overdreven vaak wordt gekozen voor het controleren van allochtonen. Ook komt de impact die het heeft op burgers naar voren. Daarnaast komt ook de vermoedelijke oorzaak naar voren, die vooral agenten aanhalen. Allochtonen zijn al jaren oververtegenwoordigd als het gaat om criminaliteit. Toch mag dit geen reden zijn om objectief de controleren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb